REKLAMA
Źródło: FB: Sałatki na każdą okazję
Zupa krupnik przepis babci
Przepis na smaczną zupę krupnik przepis babci, idealną na weekendowy lunch.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 ks marchewki
- 1 ks cebula
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 4 ks ziemniaki
- 2 ks liście laurowe
- 5 ks ziaren pieprzu
- 2 ks ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Umyj mięso. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody i zacząć gotować.
2. Krok
Usunąć osad, zmniejszyć ogień i dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i cebulę.
3. Krok
Gotuj wszystko razem przez 60 minut.
4. Krok
Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
5. Krok
Kaszę jęczmienną przepłukać kilka razy pod zimną wodą.
6. Krok
Mięso wyjąć z garnka i oddzielić od kości, dodać do zupy.
7. Krok
Dodać kaszę jęczmienną i gotować zupę przez 25 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
8. Krok
Doprawić zupę solą i pieprzem.