Zupa krem z brokułów
Pyszna i zdrowa zupa z brokułów z dodatkiem domowego groszku ptysiowego
Składniki
- 2 marchewki
- pietruszka ziemniaki selera
- 500 g brokuły
- 1 mała por
- 2 l rosołu czystego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- przyprawy sól
- pieprz
- maggi płatki migdałowe
- groszek ptysiowy
- 18 Śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Marchewka,pietruszka,korzeń selera,ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego,liścia laurowego.Zalewamy rosołem i gotujemy od zagotowania około 20 minut na wolnym ogniu po tym czasie dodajemy umyta,pokrojona w grube plastry por (całą).Po chwili gotowania dodajemy obrana i rozdrobnioną brokułę gotujemy jeszcze około 10 minut .
Po tym czasie wyjmujemy ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liścia laurowego (polecam ja to nazywam leniwca, wrzucasz i wyciągasz wszystko razem,nie musisz łowić , POLECAM !!) . Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia następnie blendujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku przyprawami .
Migdały (ilość zależy od nas) wysypujemy na sucha patelnie i prażymy do lekko złotego koloru .