Źródło: FB: Varenie je radosť
Zupa fasolowa bez mąki
Ta smaczna i pożywna zupa jest idealna na zimne dni. Przepis jest prosty, łatwo się przygotowuje i doskonale nadaje się na obiady i kolacje. Zupa fasolowa bez dodatku mąki jest lżejszą alternatywą dla klasycznych przepisów, warzywa i kiełbasa dodają zupie bogatego smaku.
Składniki
- 300 g Fasola
- 1 szt marchewki
- 2 szt ziemniaki
- 150 g Makaron
- 200 g kiełbasa
- 1 szt The Onion
- 3 szt czosnek
- 2 l woda
- 1 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka Całe przyprawy
- 2 szt Papryczki chili
Najnowsze ulotki
Procedura
Namocz fasolę na noc w wodzie.
Cebulę, czosnek, marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej czosnek i marchewkę.
Do wrzącej wody dodajemy wcześniej namoczoną fasolę, podsmażone warzywa i liść laurowy, całe przyprawy i papryczki chili.
Gotujemy około 30 minut.
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
Dodajemy ziemniaki, makaron i kiełbasę do zupy i gotujemy przez kolejne 20 minut.
Zupę doprawiamy według własnego smaku solą i przyprawami.