REKLAMA
Zupa buraczkowa
Tradycyjna polska zupa buraczkowa, znana też jako barszcz czerwony, to ciepła, smaczna, a przy tym zdrowa propozycja na obiad. Często serwowana na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na co dzień.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 4 Średni buraki
- 2 marchewki
- Pół selera naciowego
- 1 The Onion
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 45 ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
- Sok z cytryny lub octu do smaku
- 11⁄2 litry wody
- Kilka gałązek świeżej pietruszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, seler i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Krok
Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek. Zalej wodą.
3. Krok
Gotuj na wolnym ogniu około 2 godziny.
4. Krok
Po tym czasie dopraw zupę solą oraz sokiem z cytryny lub octem - ilość zależy od tego, jak bardzo kwasną zupę lubisz.
5. Krok
Zupa buraczkowa gotowa. Podawaj ją z gałązkami pietruszki.