REKLAMA

Zupa buraczkowa

Tradycyjna polska zupa buraczkowa, znana też jako barszcz czerwony, to ciepła, smaczna, a przy tym zdrowa propozycja na obiad. Często serwowana na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na co dzień.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 4 Średni buraki Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • Pół selera naciowego Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 2 ziela angielskie Dodano do
  • 45 ziarna pieprzu czarnego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Sok z cytryny lub octu do smaku Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
  • Kilka gałązek świeżej pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, seler i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Krok

Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek. Zalej wodą.

3. Krok

Gotuj na wolnym ogniu około 2 godziny.

4. Krok

Po tym czasie dopraw zupę solą oraz sokiem z cytryny lub octem - ilość zależy od tego, jak bardzo kwasną zupę lubisz.

5. Krok

Zupa buraczkowa gotowa. Podawaj ją z gałązkami pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy