Źródło: Isabel Poulin from Canva
Zupa brokułowa
Kremowa zupa brokułowa pełna smaku i wartości odżywczych, a do tego bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 500 g Brokuły
- 4 szt ziemniak
- 1 szt The Onion
- 3 Goździki Czosnek
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 l Bulion
- 100 ml Kremy
- Kawałek masła
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania brokułów, dzieląc je na różyczki. Ziemniaki pokroić w krążki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu i podsmaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek. Ważne jest, aby nie przypalić czosnku, aby nie nadać zupie gorzkiego smaku.
Następnie dodaj pokrojoną cukinię i brokuły i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Po ugotowaniu zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli lubisz kawałki brokułów w zupie, oddziel kilka różyczek przed zmiksowaniem. Następnie wstaw zupę z powrotem na ogień, dolej śmietanę, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.