REKLAMA

Ziemniaki z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem są idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Ten tradycyjny polski smakołyk jest prosty w przygotowaniu i smakuje wybornie!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g ziemniaków (średniej wielkości) Dodano do
  • 1 ogórek świeży, średniej wielkości Dodano do
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Świeże zioła (np. koperek, natka pietruszki) do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj dokładnie ziemniaki i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Możesz zostawić skórkę lub obrać ziemniaki przed gotowaniem - zależy to od twojego gustu.

2. Krok

W międzyczasie przygotuj gzik. Starty ogórek odsącz z nadmiaru soku, możesz użyć durszlaka lub wycisnąć go w dłoniach. Włóż odsączony ogórek do miski.

3. Krok

Wyciśnij czosnek lub użyj praski czosnkowej, a następnie dodaj go do miski z ogórkiem.

4. Krok

Do ogórka i czosnku dodaj jogurt naturalny. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy i bardziej kremowy gzik, dodaj również 2 łyżki śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Dodaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz jednolitą konsystencję.

6. Krok

Jeśli wolisz intensywniejszy smak, możesz dodać więcej czosnku lub ziół do gziku.

7. Krok

Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i przekładaj do miski lub na talerz.

8. Krok

Podawaj gorące ziemniaki z przygotowanym gzikiem. Posyp je również świeżymi ziołami, takimi jak koperek czy natka pietruszki, dla dodatkowego smaku i dekoracji.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy