REKLAMA
Żeberka z grilla
Grillowane żeberka o słodko pikantnym smaku
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Składniki
- 1000 żeberka wieprzowe
- Olej do pieczenia
Marynata
- 2 łyżka stołowa Sos Worcestershire
- 1 łyżka stołowa sos sojowy
- 1 łyżeczka Sos chili lub kawałek posiekanej papryczki chili
- 2 łyżka stołowa Puree pomidorowe lub ketchup
- 3 szt ząbek czosnku
- 2 łyżka stołowa olej
- 3 łyżka stołowa Miód
- 1 łyżka stołowa Posiekany pietruszka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Żeberka myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż kości i moczymy w marynacie wymieszanego z podanych składników.
2. Krok
W lodówce pozostawiamy do marynowania na kilka godzin, a nawet jeden, dwa dni, następnie układamy w natłuszczonym brytfannie i pieczemy na czerwono.
3. Krok
Piec min. godzinę na 200 stopniach, przykryte folią aluminiową i podlane marynatą i odrobiną wody.
4. Krok
Po upieczeniu delikatnie zapieczemy.
5. Krok
Podajemy z ryżem, ziemniakami, chlebem i różnymi przekąskami. Żeberka można również grillować na grillu w folii aluminiowej.
6. Krok
Posypemy ziółkami i tylko życzyć Smacznego !