REKLAMA
Żeberka pieczone
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Mięso
- 21⁄2 kg żeberka wieprzowe
- 1 Łyżeczka słodka papryka mielona
- 1 Łyżeczka Chili w proszku
- 1⁄4 Łyżeczka Pieprz cayenne
- 1⁄2 łyżki Chipotle w proszku
- 1 Łyżka Brązowy cukier
- 1 Łyżeczka Cebula w proszku
- 1 Łyżeczka Czosnek w proszku
- sól
- Przyprawy
Sos
- 1⁄2 kubki Posiekana cebula
- 2 goździki czosnek
- 1⁄2 kubki Bourbon whisky
- 11⁄4 kubki keczup
- 1⁄3 kubki Brązowy cukier
- 1⁄3 kubki ocet jabłkowy
- 2 łyżki stołowe Sos Worcestershire
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj sos. Umieść posiekaną cebulę, czosnek, ketchup, whiskey, cukier, ocet i sos Worcestershire na patelni. Wszystko razem dobrze poddusić.
Źródło: Youtube
2. Krok
Gdy sos będzie gotowy, przełożyć go do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do posmarowania mięsa.
3. Krok
Umyj żeberka i razem ze wszystkimi przyprawami i ziołami przygotuj mieszankę do natarcia żeberek. Ułożyć żeberka na ruszcie, przykryć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec mięso przez około godzinę.
Źródło: Youtube
4. Krok
Po godzinie pieczenia posmarować mięso sosem i ponownie przykryć, piec przez kolejną godzinę.
Źródło: Youtube
5. Krok
Po tym czasie ponownie posmaruj mięso i piecz bez przykrycia, aż będzie chrupiące.