REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zdrowy surowy wegański chleb pszenny esseński

Ten przepis na starożytny chleb jest tak prosty, jak to tylko możliwe! Jego głównym składnikiem są kiełkujące ziarna pszenicy, bez żadnych innych dodatków czy konserwantów. Chleb esseński jest surowy, wegański i niezwykle zdrowy, dostarczając znacznej ilości błonnika i składników odżywczych. Stanowi również smaczną przekąskę lub dodatek. Pomimo czasu przygotowania, rzeczywisty czas pracy jest minimalny, dzięki czemu jest to zaskakująco łatwy przepis nawet dla początkujących.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 filiżanki Jagód pszenicy (może być potrzebna dodatkowa porcja) Dodano do
  • Woda źródlana do namaczania Dodano do
  • 1 łyżeczka Soli morskiej (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

600 min.
1. Krok

Zacznij od namoczenia ziaren pszenicy w dużej ilości wody. Zauważysz, jak pęcznieją i wchłaniają znaczną ilość wody, dlatego często potrzebna jest dodatkowa ilość pszenicy. Zalecam moczenie ich przez noc lub przez co najmniej 10-12 godzin.

2. Krok

Odcedź wodę z ziaren pszenicy, dokładnie je opłucz i odstaw. Przykryj kiełkującą pszenicę ściereczką, aby zapobiec kurzowi i owadom, ale umożliwić cyrkulację powietrza.

3. Krok

Przez następne 24-36 godzin płucz i osuszaj ziarna pszenicy co 6-8 godzin. Zapobiega to rozwojowi pleśni. Zauważysz, że pszenica zaczyna wypuszczać małe ogonki.

4. Krok

Gdy kiełki będą miały około 1/4 cala długości, opłucz je po raz ostatni i dokładnie odsącz.

5. Krok

Przenieś kiełki pszenicy do robota kuchennego. Dodaj sól morską, jeśli wolisz odrobinę przypraw. Zmiksuj kilka razy, aż uzyskasz konsystencję ciasta. Bądź ostrożny i nie przesadzaj.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik do najniższej możliwej temperatury, najlepiej około 150°F (65°C). Jeśli piekarnik nie osiąga tak niskiej temperatury, będziesz musiał dostosować czas pieczenia, aby zapobiec wysychaniu chleba.

7. Krok

Uformuj ciasto w bochenek i umieść go na blasze do pieczenia. Piec przez około 3-4 godziny lub do momentu, gdy chleb będzie twardy w dotyku i złotobrązowy. Metoda powolnego pieczenia w niskiej temperaturze jest zgodna z tradycją esseńską i pomaga zachować składniki odżywcze ziaren.

8. Krok

Po upieczeniu chleba należy go całkowicie ostudzić przed pokrojeniem. Ułatwi to proces krojenia, czyniąc go łatwiejszym i schludniejszym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy