Źródło: Pixabay
Zdrowy domowy dżem truskawkowy z nasion chia
Ten zdrowy, prosty i pyszny truskawkowy dżem chia jest naturalnie słodzony miodem. Jest pełen odżywczych nasion chia, wymaga tylko czterech składników i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Ten dżem jest idealny do smarowania tostów, naleśników, a nawet do porannej owsianki.
Składniki
- 2 filiżanki świeżych truskawek (można również użyć mrożonych)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki stołowe nasion chia
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeśli używasz świeżych truskawek, umyj je i obierz, jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich przygotowywać. Umieść truskawki w rondlu na średnim ogniu.
Gdy jagody zaczną się podgrzewać, a ich soki zaczną wypływać, rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż zostaną sproszkowane, ale pozostanie kilka grubych kawałków.
Wymieszaj nasiona chia, miód i sok z cytryny, aż dobrze się połączą.
Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem na wolnym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu do patelni.
Gdy dżem zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
Przełóż dżem do słoika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed przykryciem i schłodzeniem.
Dżem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.