REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FkYFg6etJt4cae5NIywk/30c792ae3dfcde71a698dcc749aad2.jpeg)
Źródło: FackF from Getty Images
Zasolone czerwone pomidory
Pyszne i aromatyczne marynowane pomidory, które są idealnym przysmakiem na letnie dni. Nadają się do grillowania lub jako dodatek do głównych potraw.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg świeże czerwone pomidory
- 500 ml woda
- 500 ml Biały ocet
- 2 łyżki sól
- 2 łyżki cukier
- 4 Kawałki czosnek
- 1 łyżki Całe przyprawy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Pomidory dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki.
2. Krok
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier, cały czosnek i całą przyprawę i gotujemy wszystko razem.
3. Krok
Do wrzącej mieszanki dodajemy pomidory i gotujemy wszystko przez 5 minut.
4. Krok
Pomidory razem z zalewą przekładamy do sterylizowanych słoików i dokładnie zamykamy.
5. Krok
Kieliszki odwracamy do góry dnem i pozwalamy ostygnąć.
6. Krok
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Pomidory są gotowe do spożycia po 2 tygodniach.