Zapiekanki z cukinii
Zapiekanki z cukinii to zdrowa propozycja na obiad. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Są to dania wegetariańskie, a więc idealne dla tych, którzy nie jedzą mięsa.
Składniki
- 3 duży cukinie
- 2 cebule
- 1 Łyżka masla
- 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
W patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj do patelni cukinię, trochę soli oraz pieprz. Smaż razem przez około 10 minut.
W misce roztrzep jajka.
Do naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanej cukinii, następnie posyp ją połową startej mozzarelli, a na wierzch rozłóż drugą połowin Wymieszaj pozostałą mozzarellę z jajkami i wlej to na wierzch cukinii.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru i jajka zetną się.