REKLAMA

Zapiekanki z cukinii

Zapiekanki z cukinii to zdrowa propozycja na obiad. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Są to dania wegetariańskie, a więc idealne dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 duży cukinie Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.

2. Krok

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. Krok

W patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek.

4. Krok

Następnie dodaj do patelni cukinię, trochę soli oraz pieprz. Smaż razem przez około 10 minut.

5. Krok

W misce roztrzep jajka.

6. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanej cukinii, następnie posyp ją połową startej mozzarelli, a na wierzch rozłóż drugą połowin Wymieszaj pozostałą mozzarellę z jajkami i wlej to na wierzch cukinii.

7. Krok

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru i jajka zetną się.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy