REKLAMA

Źródło: Vitalina from Getty Images Signature

Zapiekanka ze szparagami

Idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad. Delikatne szparagi zapieczone pod chrupiącą, złotą warstwą startego sera to prosty, ale efektowny sposób na pyszny posiłek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g szparagów Dodano do
  • 200 g sera mozzarella Dodano do
  • 200 g sera cheddar Dodano do
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 50 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 szczypta solio Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotowanie szparagów: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty, po czym odcedzić i przełożyć do zimnej wody.

2. Krok

Przygotowanie zapiekanki: W naczyniu do zapiekania ułożyć szparagi, posypać startymi serami, a następnie przelać rozkłóconymi jajkami. Całość doprawić solą i pieprzem.

3. Krok

Pieczenie zapiekanki: Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do momentu, kiedy ser zacznie się rumienić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy