REKLAMA
Źródło: Vitalina from Getty Images Signature
Zapiekanka ze szparagami
Idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad. Delikatne szparagi zapieczone pod chrupiącą, złotą warstwą startego sera to prosty, ale efektowny sposób na pyszny posiłek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g szparagów
- 200 g sera mozzarella
- 200 g sera cheddar
- 4 Sztuka jajka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 szczypta solio
- 1 szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Przygotowanie szparagów: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty, po czym odcedzić i przełożyć do zimnej wody.
2. Krok
Przygotowanie zapiekanki: W naczyniu do zapiekania ułożyć szparagi, posypać startymi serami, a następnie przelać rozkłóconymi jajkami. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Krok
Pieczenie zapiekanki: Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do momentu, kiedy ser zacznie się rumienić.