REKLAMA
Zapiekanka z makaronu z serem i śmietaną
To proste i smaczne danie na kolację to idealne rozwiązanie na zabiegane dni. Połączenie sera, śmietany i makaronu gwarantuje pyszny rezultat, który pokocha zarówno dzieci, jak i dorośli.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Makaron
- 500 g Makaron (np. farfalle)
Sos
- 200 g tarty ser
- 200 ml krem do gotowania
- 1 szt The Onion
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 szt oliwa z oliwek
- 1 szt sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj i zrumień na oliwie z oliwek na patelni.
2. Krok
Do cebuli dodajemy śmietanę, połowę sera, sól i pieprz. Mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
3. Krok
Do wymazanego naczynia do zapiekania dodajemy połowę makaronu, polewamy połową sosu, posypujemy resztą sera, a następnie powtarzamy warstwy.
4. Krok
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać. Przed podaniem pozwalamy trochę ostygnąć.