Zapiekanka z makaronu i kurczaka
Syte danie makaronowe, które smakuje dzieciom i dorosłym.
Składniki
Składniki
- 250 g Amerykański ser
- 1 kg makaron bezjajeczny
- 1 szt The Onion
- 500 g warzywa mrożone
- 200 g grzybek
- 100 g Kukurydza
- 1 łyżka stołowa sos sojowy
- 500 g filet z kurczaka
Sos
- 500 ml pomidor w puszce
- bazylia
- 50 ml keczup
- 1 szt czosnek
Najnowsze ulotki
Procedura
Podsmaż cebulę i dodaj mięso mielone. Gdy mięso jest gotowe, dodaj łyżkę sosu sojowego, suszony koperek, mielony czarny pieprz. W osobnym garnku zacznij gotować makaron.
Mrożone warzywa zalej wrzątkiem, odcedź i dodaj do mięsa. Dodaj również pieczarki i majeranek. Jeśli w mrożonych warzywach nie było kukurydzy, dodaj także ją. Jeśli chodzi o mrożoną kukurydzę, gotuj ją osobno i gotuj przez 1 minutę. Następnie odcedź i dodaj do mięsa. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°.
Zmieszaj z wywarem, dodaj vegetę lub sól i dusz przez 10 minut. Na końcu dodaj 1 łyżeczkę skrobi rozpuszczonej w trochę zimnej wody, wymieszaj i odstaw.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Połącz mięsno-warzywne farsz z makaronem, tak by dobrze się połączyło. Rozłóż farsz na formie. Następnie przygotuj sos pomidorowy - wymieszaj przetarte pomidory z odrobiną ketchupu, dodaj sos sojowy, oregano, prasowany czosnek i dobrze wymieszaj. Polej sos na formę i rozłóż równomiernie.
Na warstwę sosu zetrzyj swój ulubiony ser i wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.