:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/HnIwP5X98v8YYS0MOM8M/1e079c2e13eb1d7d6704e719e723a7.jpeg)
Źródło: difught from Getty Images
Zapiekanka z brokułami i makaronem
Przepis na zapiekankę z brokułami i makaronem, którą zwykle przygotowuję w weekendy lub jako szybki obiad w ciągu tygodnia roboczego.
Składniki
Makaron i brokuł
- 300 g makaron
- 1 kawałek brokuły
Surowy sos
- 250 g tarty ser
- 200 ml krem do gotowania
- 1 kawałek Posiekany czosnek
- 1 kawałek jajko
- 1⁄2 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzewać rurę do 200 °C.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj do garnka brokuła pokrojonego na różyczki.
Na patelni roztop masło, dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni. Następnie dodaj śmietankę do gotowania i połowę startego sera. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
Ubij jajko w misce i stopniowo dodawaj do niego trochę ciepłego sosu, cały czas mieszając.
Dodaj mieszankę jajek z powrotem do patelni z sosem i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem.
Ugotowane makaron i brokuły odcedź, a następnie dodaj je do patelni z sosem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przenieś mieszaninę do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut.