REKLAMA
Źródło: alexbai from Getty Images
Wolno pieczone schab
To jest przepis na schab, który jest powoli pieczony w piekarniku. Dzięki długiemu procesowi mięso jest miękkie i soczyste. Idealny przepis na weekendowy obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szt łopatka wieprzowa
- 2 szt czosnek
- 1 szt The Onion
- 4 l woda
- 2 szt liść laurowy
- 5 szt Całe przyprawy
- limonka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Czosnek obieramy i kroimy w plastry.
2. Krok
Na patelni podgrzewanej do średniej temperatury obsmażamy schab ze wszystkich stron. Następnie przenosimy go do naczynia żaroodpornego.
3. Krok
Na patelni, na której usmażyliśmy kotlet, podsmażamy cebulę, czosnek i dodajemy liść laurowy, całe przyprawy.
4. Krok
Do blaszki nalewamy wodę tak, aby połowa mięsa była pokryta, mięso możemy pokropić sokiem z limonki i blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 140 °C.
5. Krok
Mięso pieczemy przez 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewamy mięso sokiem.