REKLAMA
Źródło: aloha_17 from Getty Images
Włoskie Risotto Warzywne
Przepis na smaczne włoskie risotto warzywne, które możesz przygotować na lunch lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 300 g Ryż Arborio
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 2 szt pomidor
- 1 szt czerwona papryka
- 100 g marchewki
- 100 g cukinia
- 1 l Warzywny bulion
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 50 g parmezan
- 1 łyżeczka sól i pieprz
- 1 szt liść laurowy
- natka pietruszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zrumienienia.
2. Krok
Dodaj ryż i smaż go razem z warzywami przez 2-3 minuty.
3. Krok
Pokrój pomidory, paprykę, marchew i cukinię na kawałki i dodaj do patelni. Dodaj liść laurowy. Wszystko wymieszaj.
4. Krok
Stopniowo dodawaj rosół warzywny i dusz na średnim ogniu. Po każdym dodaniu bulionu poczekaj, aż ryż go wchłonie.
5. Krok
Gdy ryż wchłonie cały bulion, dopraw risotto solą i przyprawami. Wymieszaj i delikatnie zetrzyj parmezan.
6. Krok
Podawaj risotto na ciepło. Posyp go resztą parmezanu i natką pietruszki przed podaniem.