REKLAMA

Źródło: aloha_17 from Getty Images

Włoskie Risotto Warzywne

Przepis na smaczne włoskie risotto warzywne, które możesz przygotować na lunch lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g Ryż Arborio Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 2 szt pomidor Dodano do
  • 1 szt czerwona papryka Dodano do
  • 100 g marchewki Dodano do
  • 100 g cukinia Dodano do
  • 1 l Warzywny bulion Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 50 g parmezan Dodano do
  • 1 łyżeczka sól i pieprz Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
  • natka pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zrumienienia.

2. Krok

Dodaj ryż i smaż go razem z warzywami przez 2-3 minuty.

3. Krok

Pokrój pomidory, paprykę, marchew i cukinię na kawałki i dodaj do patelni. Dodaj liść laurowy. Wszystko wymieszaj.

4. Krok

Stopniowo dodawaj rosół warzywny i dusz na średnim ogniu. Po każdym dodaniu bulionu poczekaj, aż ryż go wchłonie.

5. Krok

Gdy ryż wchłonie cały bulion, dopraw risotto solą i przyprawami. Wymieszaj i delikatnie zetrzyj parmezan.

6. Krok

Podawaj risotto na ciepło. Posyp go resztą parmezanu i natką pietruszki przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy