REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Włoski jabłkowy tort

Smaczny i lekki włoski tort pełen jabłek, cynamonu i cukru. Ten przepis jest idealny na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • 1 szt duże jajko Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do

Wypełnienie

  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 2 łyżeczki Cynamon Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto. Mąkę, masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj do gładkości i odłóż do lodówki.

2. Krok

Przygotuj farsz. Na masle podsmaż pokrojone jabłka, dodaj cynamon i cukier i pozostaw do ostygnięcia.

3. Krok

Ciasto wałkuj często i umieść w natłuszczonym foremku. Na ciasto nałóż nadzienie jabłkowe.

4. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto będzie ładnie złotobrązowe. Przed podaniem pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy