REKLAMA
Źródło: margouillatphotos from Getty Images
Włoski jabłkowy tort
Smaczny i lekki włoski tort pełen jabłek, cynamonu i cukru. Ten przepis jest idealny na każdą okazję.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Składniki
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 125 g masło
- 1 szt duże jajko
- 100 g cukier
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Wypełnienie
- 1 kg jabłka
- 50 g masło
- 2 łyżeczki Cynamon
- 150 g cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Przygotuj ciasto. Mąkę, masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj do gładkości i odłóż do lodówki.
2. Krok
Przygotuj farsz. Na masle podsmaż pokrojone jabłka, dodaj cynamon i cukier i pozostaw do ostygnięcia.
3. Krok
Ciasto wałkuj często i umieść w natłuszczonym foremku. Na ciasto nałóż nadzienie jabłkowe.
4. Krok
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto będzie ładnie złotobrązowe. Przed podaniem pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.