REKLAMA
Źródło: lagomyna from Getty Images
Włoska szarlotka
Idealny przepis na oryginalną włoską szarlotkę.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 125 g Masło
- 200 g Cukier
- 3 szt jajka
- 250 g Zwykła mąka
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 1 szt cytryna
- 3 szt jabłka
- cukier puder
- Cynamon
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Osobiście mamy w domu piekarnik, który szybko się nagrzewa, więc zawsze nagrzewam go po wymieszaniu ciasta.
2. Krok
Dokładnie roztopione masło wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie ubić.
3. Krok
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Obierz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Ponownie wszystko dobrze wymieszać.
4. Krok
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Moja rada: Jeśli chcesz, aby jabłka w cieście były bardziej miękkie, możesz je najpierw podsmażyć na maśle.
5. Krok
Wylej ciasto na natłuszczoną blachę do pieczenia i piecz przez około 1 godzinę.
6. Krok
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.