REKLAMA

Źródło: lagomyna from Getty Images

Włoska szarlotka

Idealny przepis na oryginalną włoską szarlotkę.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 125 g Masło Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 3 szt jabłka Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Osobiście mamy w domu piekarnik, który szybko się nagrzewa, więc zawsze nagrzewam go po wymieszaniu ciasta.

2. Krok

Dokładnie roztopione masło wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie ubić.

3. Krok

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Obierz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Ponownie wszystko dobrze wymieszać.

4. Krok

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Moja rada: Jeśli chcesz, aby jabłka w cieście były bardziej miękkie, możesz je najpierw podsmażyć na maśle.

5. Krok

Wylej ciasto na natłuszczoną blachę do pieczenia i piecz przez około 1 godzinę.

6. Krok

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy