Źródło: Promo_Link from Getty Images
Wilgotne ciasto czekoladowe
Fantastyczne czekoladowe ciasto z bananem, które umili Ci dzień w pracy lub rozbudzi dzieci w szkole.
Składniki
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 200 g Cukru kryształowego
- 1 spadek waniliowego ekstraktu
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g Olej
- 100 g Olej
- 4 szt jajka
- 2 szt dojrzałe banany
- 200 g czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
Początek przygotowania ciasta jest tradycyjny. Najpierw przygotowuję wszystkie składniki. Roztapiam masło na umiarkowanym ogniu, czekoladę kroję na mniejsze kawałki.
W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W innej misce ubijam jajka z cukrem do piany, dodaję ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ pianka z jajek nadaje ciastu jego lekką i puszystą konsystencję.
Do jajecznej mieszanki stopniowo dodaję mieszankę mąki, jednocześnie wszystko razem mieszając.
Dojrzałe banany rozgniatam widelcem i dodaję do ciasta. Kilka plasterków banana zostawiam na boku. Głęboki smak bananów podkreśla ekstrakt waniliowy i wspaniała czekolada.
Do drogi dodam również kawałki czekolady. W tym przygotowaniu nie krępuję się ilością czekolady, bo właściwie nigdy nie może być za dużo czekolady!
Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką formy, na wierzch układam plasterki banana i piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45 minut. Ten bananowy ciasto jest absolutnie najlepsze, lekko ciepłe, prosto z piekarnika.