Wieprzowina sote z pieczarkami i kapustą
Przepis od aktora Vlado Müllera, wielokrotnie go gotowałem, jest u nas bardzo lubiany, do tego kieliszek wina i mamy niebiańską ucztę.
Składniki
- 300 g udziec wieprzowy
- 300 g pieczeń wieprzowa
- 100 g Dłoń nie musi być
- 50 g Pieczarka
- 1⁄2 kawałek kapusta pekińska
- 1 duży por
- 1 łyżka stołowa majonez
- Sojowy sos
- sól
- olej
- Ostra papryka nie musi byc
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieprzowinę kroimy w paski i solimy. Wkładamy ją do szklanego naczynia, dodajemy olej, sos sojowy, majonez i dobrze mieszamy. Możemy zostawić na kilka godzin, ale nie musimy. Na patelnię dodajemy trochę oleju, gdy jest gorący dodajemy mięso. Smażymy je około 2-5 minut aż zbieleje.
Dołóż do tego pokrojoną wątróbkę, mięso na bokach, wątróbkę na środek.
Dodajemy kapustę pokrojoną w paski, por pokrojony w krążki oraz grzyby, świeże lub sterylizowane.
Poczekajmy, aż wszystko się ugotuje, doprawiamy sosem sojowym, solimy. Jeśli lubimy ostro, dodajemy papryczki chilli, jeśli z migdałami, prażymy je osobno na patelni i dodajemy do saute. Podajemy z ryżem, a odpowiednim napojem do tego jest białe wino.