Wielkanocny galaretka z kurczaka
Apetyczna galaretka z kurczaka
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 41⁄2 jajko
- 3 marchewki
- 1 cebula żółta
- 6 listków żelatyny
- 1 goździk czosnek
- sól
- Majeranek
- Rosemary
- Kolorowe przyprawy
- 2 liście laurowe
- świeży koperek
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotować wszystkie składniki. Udka z kurczaka włożyć do wody, aby się ugotowały. Po godzinie gotowania dodać liść laurowy, rozmaryn, pieprz, czosnek, sól. Dodać marchewki w całości, wyjąć po 15 minutach gotowania. Paprykę i cebulę gotować przez około 5 minut.
Źródło: YouTube
Jajka ugotowane na twardo gotować przez 10 minut w wodzie. Wyjąć mięso z wywaru. Jajka pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu. Marchewkę i paprykę pokroić w mniejszą kostkę.
Źródło: YouTube
Mięso obrać z kości i ułożyć na talerzu razem z jajkami. Dodać pokrojone warzywa. Położyć świeży koperek.
Źródło: YouTube
Talerz powinien być całkowicie wypełniony i powinien mieć piękny kolor. Bulion przecedzić przez sito, aby pozostawić klarowny płyn.
Źródło: YouTube
W bulionie ubij żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowanym bulionem ostrożnie zalać warzywa, mięso i jajka. Zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia i podawać.
Źródło: YouTube