Wielkanocne ciasto świąteczne przepis
Przepis na świąteczne ciasto wielkanocne z rodzynkami
Składniki
- 175 ml mleko
- 100 g Kryształek cukru
- 1 kostka drożdży
- 500 g mąka samozbrylająca
- sól
- 1 łyżeczka skórka cytrynowa
- 1 Łyżka Rum
- Suszone rodzynki
- 125 g masło
- żółtko
- jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Z cukru, przesianej mąki, soli, skórki z cytryny, rumu, roztopionego masła, rodzynek, 1 całego jajka i jednego żółtka oraz zakwasu przygotować ciasto. Wyrobimy ciasto i pozostawimy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy (2 bochenki).
Z każdego ciasta zrób sześć pasm o długości 30 cm i zaplataj: 3 pasma po prawej i 3 po lewej stronie, połącz końce. Zawsze zaczynaj od zewnętrznych pasm. Złap prawą ręką pasmo po prawej stronie, lewą ręką pasmo po lewej stronie. Skrzyżuj ręce i umieść pasma w środku, splataj i splataj i znów połącz końce.
Świąteczne ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec 40-45 min, w temperaturze 160 stopni.