Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Zupa jest pełna smaków, a dzięki bogactwu przypraw i dodatków zachwyci wszystkich fanów kuchni węgierskiej.
Składniki
- 500 g wołowiny
- 3 ziarna pieprzu
- 2 listy laurowe
- 2 duży cebule
- 3 papryki (różne kolory)
- 2 Średni marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1⁄2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 litry wody
- Natka pietruszki do posypki
- Oprócz soli i pieprzu, warto wykorzystać dodatkowe przyprawy według własnego uznania takie jak ostra papryka czosnek czy pieczarki.
Najnowsze ulotki
Procedura
Wołowinę pokroić w kawałki, dodać sól i pieprz.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na dnie garnka podgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku.
Po chwili dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, paprykę, koncentrat pomidorowy i wszystko razem smażyć.
Po około 10 minutach dodać wodę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Pokrojoną marchewkę, ziemniaki i fasolę dodać do garnka.
Całość gotować na wolnym ogniu przez około półtorej godziny do 2 godzin. Zupa powinna mieć konsystencję lekkiego gulaszu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.