REKLAMA
Źródło: FB: Jedlo je krásne
Wegetarianskie leczo
Przepis na przygotowanie leczo na zimę z nadmiaru pomidorów, papryki, cebuli i czosnku.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 21⁄2 kg Dojrzałe pomidory
- 21⁄2 kg Papryki
- 1 kg The Onion
- 7 goździki Czosnek
- 1 dl olej
- sól
- papryka mielona - słodka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pomidory, paprykę i cebulę oczyść i pokrój na kawałki. Czosnek obierz i przełóż go.
2. Krok
Wszystko połóż na patelnię i posyp mielonym pieprzem paprykowym. Wymieszaj, a następnie dodaj olej. Piecz warzywa przez około 20 minut lub do momentu, gdy stają się miękkie.
3. Krok
Gotowe leczo z solą przełóż do rozgrzanych, sterylizowanych butelek. Zamknij pokrywki i pozostaw w piekarniku na około półtorej godziny. Po ostygnięciu przechowuj leczo w lodówce.