Źródło: haoliang from Canva
Wegańskie chilli sin carne
Wegetariańska wersja popularnej południowoamerykańskiej potrawy. Danie to jest bogate w zdrowe białko roślinne i zadowoli nie tylko wegetarian, ale także miłośników mięsa. Głównymi składnikami są fasola, ciecierzyca i warzywa.
Składniki
- 2 Goździki Czosnek
- 1 Czerwony papryka
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 plechovka Czerwona fasola
- 1 plechovka Biała fasola
- 1 plechovka Ciecierzyca
- 1 plechovka Rozdrobnione pomidory
- 1 Czerwony papryczka chili
- 1 Łyżki Papryka mielona
- 2 łyżki Mielony kminek
- 1 szt The Onion
- 1 kubek Ryż
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną paprykę i chili (dostosować ilość chili do własnych upodobań).
Dodaj na patelnię fasolę i ciecierzycę (wcześniej odcedź wodę z puszek), rozgniecione pomidory, mieloną paprykę i kminek. Doprawić chilli sin Carne solą i pieprzem i pozostawić do bulgotania przez około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać chilli sin Carne z ryżem i udekorować do smaku natką pietruszki, kolendrą lub kremem z awokado.