REKLAMA

Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy to idealna opcja dla osób na diecie roślinnej i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen bananowego smaku. Doskonały na śniadanie czy jako przekąska w ciągu dnia.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 4 dojrzałe banany Dodano do
  • 200 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g mąki żytniej Dodano do
  • 100 g brązowego cukru Dodano do
  • 70 ml oleju roślinnego Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • garść orzechów do posypania (opcjonalnie) Dodano do
  • garść czekolady bezmlecznej do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

W dużej misce rozgniecione banany do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Dodaj cukier, olej roślinny i wymieszaj.

4. Krok

W innej misce wymieszaj obie mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.

5. Krok

Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia (nie mieszaj za mocno).

6. Krok

Przełóż ciasto do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Krok

Jeżeli chcesz, możesz posypać wierzch chlebka orzechami lub kawałkami czekolady bezmlecznej.

8. Krok

Piecz przez około godzinę, lub do suchego patyczka.

9. Krok

Odstaw chlebek do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy