Wegański chlebek bananowy
Wegański chlebek bananowy to idealna opcja dla osób na diecie roślinnej i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen bananowego smaku. Doskonały na śniadanie czy jako przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g brązowego cukru
- 70 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garść orzechów do posypania (opcjonalnie)
- garść czekolady bezmlecznej do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W dużej misce rozgniecione banany do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj cukier, olej roślinny i wymieszaj.
W innej misce wymieszaj obie mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia (nie mieszaj za mocno).
Przełóż ciasto do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli chcesz, możesz posypać wierzch chlebka orzechami lub kawałkami czekolady bezmlecznej.
Piecz przez około godzinę, lub do suchego patyczka.
Odstaw chlebek do ostygnięcia przed pokrojeniem.