:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qKAMTkjEqUl1tdUfOYsM/56f49a9901fc515ad9b7935e443c54.png)
Walentynkowe muffinki
Truskawkowe walentynkowe muffinki ze śmietanką.
Składniki
Narzędzia
- 110 g masło
- 110 g cukier puder
- 110 g mąka półgruboziarnista
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 jajko
Napełnienie truskawkowe
- 200 g Truskawka
- 2 łyżka stołowa cukier
Dekorowanie
- 100 g bita śmietana
- do smaku cukier
- Kolorowa dekoracja
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyszczamy truskawki, kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy na patelnię. Dodajemy cukier i zaczynamy dusić razem. Dusimy, dopóki truskawki nie zmiękną i nadmiar wody nie odparuje. Przekładamy mieszankę do rękawa cukierniczego.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qKAMTkjEqUl1tdUfOYsM/edd06736df682bf835f4520fb98992.jpeg)
Źródło: Youtube
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto po prostu mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem. Uzyskane ciasto wkładamy do foremek na muffinki. Do wyłożenia używamy papierowych koszyczków.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qKAMTkjEqUl1tdUfOYsM/4fa2d444229346c09fd5226db42036.jpeg)
Źródło: Youtube
Teraz wlejemy truskawkowe nadzienie do szklanki za pomocą rękawa cukierniczego. Tak przygotowane muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qKAMTkjEqUl1tdUfOYsM/9b39407d54bd0e5a8732762c8b9151.jpeg)
Źródło: Youtube
Pozwól muffinkom ostygnąć i przygotuj bitą śmietanę. Na ostygnięte muffinki, za pomocą rękawa cukierniczego, nałóż bitą śmietanę i ozdób kolorowym posypką.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qKAMTkjEqUl1tdUfOYsM/e85d796f4040bee42ca3995befbb27.jpeg)
Źródło: Youtube