Walentynkowe muffinki
Truskawkowe walentynkowe muffinki ze śmietanką.
Składniki
Narzędzia
- 110 g masło
- 110 g cukier puder
- 110 g mąka półgruboziarnista
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 jajko
Napełnienie truskawkowe
- 200 g Truskawka
- 2 łyżka stołowa cukier
Dekorowanie
- 100 g bita śmietana
- do smaku cukier
- Kolorowa dekoracja
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyszczamy truskawki, kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy na patelnię. Dodajemy cukier i zaczynamy dusić razem. Dusimy, dopóki truskawki nie zmiękną i nadmiar wody nie odparuje. Przekładamy mieszankę do rękawa cukierniczego.
Źródło: Youtube
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto po prostu mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem. Uzyskane ciasto wkładamy do foremek na muffinki. Do wyłożenia używamy papierowych koszyczków.
Źródło: Youtube
Teraz wlejemy truskawkowe nadzienie do szklanki za pomocą rękawa cukierniczego. Tak przygotowane muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12 minut.
Źródło: Youtube
Pozwól muffinkom ostygnąć i przygotuj bitą śmietanę. Na ostygnięte muffinki, za pomocą rękawa cukierniczego, nałóż bitą śmietanę i ozdób kolorowym posypką.
Źródło: Youtube