Źródło: Youtube
Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to pyszna i prosta do przygotowania przekąska, która zadowoli każdego łasucha. Wafle mają chrupiącą konsystencję i delikatny, słodki smak.
Składniki
- 3 jajka
- 1 szkło mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych miskach.
2. Do miski z żółtkami dodaj mleko w proszku, cukier, mąkę pszeniczną, olej roślinny, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładka masa.
3. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je w masę z żółtkami.
4. Rozgrzej wafelki i smaruj je delikatnie olejem. Wlej na środek każdego wafelka 2-3 łyżki masy i zamknij wafelki.
5. Piecz wafle w rozgrzanym wafelku przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy wafle będą lekko złociste.
6. Wyjmij wafle z wafelka i pozostaw do ostygnięcia.
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, dżem lub owoce.