:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_-_AKYLTe-eSCQTI38jI/979bbb0706c3c5ae5e3b701ba61fc6.jpeg)
Trufle czekoladowe
Dla lepszego efektu na talerzu zaleca się przygotować je wspólnie z oreo truflami!
Składniki
- 300 g czekolada mleczna
- 165 ml śmietana do ubijania
- 1 łyżeczka Cynamon
- 4 łyżka stołowa Cukier do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Czekoladę kroimy nożem na bardzo cienkie małe kawałki (lub ścieramy grubo na tarce)
W małym garnku podgrzewamy śmietanę. Śmietana nie powinna wrzeć, wystarczy, jeśli z niej już będzie parować
Czekoladowe wiórki wkładamy do małej miseczki, zalewamy je ciepłą śmietaną, dodajemy cynamon - nie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i pozostawiamy na kilka minut do zaparzenia
Następnie zdejmujemy folię i mieszamy gładką czekoladową masę łopatką lub trzepaczką
Włóżmy do zamrażarki na godzinę lub dwie, aż mieszanka będzie odpowiednio twarda
Z tak przygotowanej mieszanki odrywamy łyżką kawałki, z których formujemy kule za pomocą rąk
Do miski wsypujemy kakao, w którym będziemy obtaczać kulki
Kulki obtaczamy w kakao i układamy je obok siebie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia
Przed konsumpcją musimy zostawić je na noc w lodówce