REKLAMA

Trufle czekoladowe

Dla lepszego efektu na talerzu zaleca się przygotować je wspólnie z oreo truflami!

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 300 g czekolada mleczna Dodano do
  • 165 ml śmietana do ubijania Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Cukier do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Czekoladę kroimy nożem na bardzo cienkie małe kawałki (lub ścieramy grubo na tarce)

2. Krok

W małym garnku podgrzewamy śmietanę. Śmietana nie powinna wrzeć, wystarczy, jeśli z niej już będzie parować

3. Krok

Czekoladowe wiórki wkładamy do małej miseczki, zalewamy je ciepłą śmietaną, dodajemy cynamon - nie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i pozostawiamy na kilka minut do zaparzenia

4. Krok

Następnie zdejmujemy folię i mieszamy gładką czekoladową masę łopatką lub trzepaczką

5. Krok

Włóżmy do zamrażarki na godzinę lub dwie, aż mieszanka będzie odpowiednio twarda

6. Krok

Z tak przygotowanej mieszanki odrywamy łyżką kawałki, z których formujemy kule za pomocą rąk

7. Krok

Do miski wsypujemy kakao, w którym będziemy obtaczać kulki

8. Krok

Kulki obtaczamy w kakao i układamy je obok siebie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia

9. Krok

Przed konsumpcją musimy zostawić je na noc w lodówce

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy