REKLAMA

Tradycyjny likier - Dereniówka

Dereniówka to tradycyjny polski likier owocowy o głębokiej fioletowej barwie i słodkim smaku, bazujący na soczystych owocach derenia. Jest doskonała do podawania na zakończenie wykwintnej kolacji, jako dodatek do deserów lub również jako wyjątkowy prezent dla bliskich.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg owoców derenia Dodano do
  • 12 kg cukru Dodano do
  • 1 l wódki Dodano do
  • 1 lalka goździków Dodano do
  • połówka laski wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Owoce derenia umyj, przebierz i nałóż do dużego szklanego słoja.

2. Krok

Dodaj cukier, goździki i laskę wanilii.

3. Krok

Zalej wszystko wódką, energicznie zamieszaj.

4. Krok

Słoik szczelnie zamknij i odstaw na około 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.

5. Krok

Co kilka dni słoik potrząsaj, aby cukier się lepiej rozpuścił.

6. Krok

Po 3 miesiącach płyn przecedź przez sitko lub gęsto tkane płótno i przelij do butelek.

7. Krok

Dereniówkę przechowuj w chłodnym miejscu. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy