REKLAMA

Tradycyjny likier - Dereniówka

Dereniówka to tradycyjny polski likier owocowy o głębokiej fioletowej barwie i słodkim smaku, bazujący na soczystych owocach derenia. Jest doskonała do podawania na zakończenie wykwintnej kolacji, jako dodatek do deserów lub również jako wyjątkowy prezent dla bliskich.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg owoców derenia Dodano do
  • 12 kg cukru Dodano do
  • 1 l wódki Dodano do
  • 1 lalka goździków Dodano do
  • połówka laski wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Owoce derenia umyj, przebierz i nałóż do dużego szklanego słoja.

2. Krok

Dodaj cukier, goździki i laskę wanilii.

3. Krok

Zalej wszystko wódką, energicznie zamieszaj.

4. Krok

Słoik szczelnie zamknij i odstaw na około 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.

5. Krok

Co kilka dni słoik potrząsaj, aby cukier się lepiej rozpuścił.

6. Krok

Po 3 miesiącach płyn przecedź przez sitko lub gęsto tkane płótno i przelij do butelek.

7. Krok

Dereniówkę przechowuj w chłodnym miejscu. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy