Źródło: Pixabay: artistlike
Tradycyjne pierniczki świąteczne babci
Ten przepis to wierna tradycja bożonarodzeniowa w naszej rodzinie, przekazywana od pokoleń. Każdego roku zapach piernika babci wypełnia dom i sygnalizuje początek sezonu świątecznego. Kiedy pieczesz piernik ze specjalnymi przyprawami i składnikami, cały dom pachnie świętami!
Składniki
- 350 g Miód
- 200 g cukier
- 125 g masło
- 2 jajka
- 600 g Mąka
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 Łyżeczka piernik w proszku
- Starta skórka z jednej pomarańczy
- Lukier plastyczny do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby odtworzyć przepis na piernik, kluczowe jest kilka pierwszych minut procesu gotowania. Umieść cukier, miód i masło na patelni i powoli roztop. Moja rada: zawsze mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
Gdy mieszanina cukru całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać jajka. Zachować ostrożność: Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca, w przeciwnym razie jajka mogą zastygnąć.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową. Dodaj suche składniki do płynnej mieszanki i wyrób gładkie ciasto.
Ciasto pozostawiamy na noc, aby odpoczęło. Tak, wymaga to cierpliwości, ale obiecuję, że warto poczekać! Dzięki temu ciasto zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak.
Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki.
Piec pierniki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-12 minut. Powinny być twarde, ale nie za suche.
Po ostygnięciu udekoruj piernik białym cukrem pudrem i udekoruj innymi składnikami według uznania. Idealne na święta lub jako prezent!