Źródło: Freepik
Tradycyjna południowoafrykańska klasyczna tarta mleczna
Tarta mleczna to tradycyjny południowoafrykański deser składający się ze słodkiego ciasta wypełnionego kremową mieszanką mleka, cynamonu i cukru. Deser ten jest popularny w kulturze południowoafrykańskiej, zwykle spożywany podczas specjalnych okazji i słynie z pysznego smaku i konsystencji.
Składniki
Ciasto:
- 2 filiżanki mąki
- 1 jajko
- 1⁄2 filiżanka cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1⁄2 filiżanka Niesolonego masła, zmiękczonego
Nadzienie:
- 4 filiżanki Mleka
- 1 filiżanka cukru
- 2 łyżki stołowe Masła
- 2 łyżki stołowe mąki
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
W średniej wielkości misce wymieszaj składniki ciasta, aż utworzą miękkie ciasto. Wyciśnij ciasto na dno i boki 9-calowej formy do pieczenia.
W dużym rondlu wymieszaj mleko, cukier i masło. Gotuj te składniki na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie gorąca.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i mąkę kukurydzianą z jajkami na gładką masę. Stopniowo dodawać filiżankę gorącego mleka, a następnie wlać mieszaninę z powrotem do rondla, ciągle ubijając.
Gotuj nadzienie do tarty na średnim ogniu, aż zgęstnieje i zagotuje się, a następnie zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
Wlej nadzienie do ciasta, a następnie posyp wierzch cynamonem.
Piec tartę w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste, a nadzienie zastygnie.
Przed podaniem pozostawić tartę do ostygnięcia.