Tort z malinami
Przepis na prostą malinową tartę.
Składniki
- 300 g ciasteczka maślane
- 150 g masło
- 500 g mascarpone
- 4 jajko
- 4 łyżka stołowa puding
- do smaku cukier
- 500 g maliny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuścimy masło. Rozkruszamy ciasteczka. Jeśli nie będzie nam to szło łatwo ręcznie, możemy włożyć ciasteczka do torebki i rozkruszyć na przykład młotkiem do mięsa. i dodajemy do masła. Mieszamy.
Wciśnij mieszankę do formy do tarty, dociskając ją do dna i boków formy. Piecz w piekarniku przy 175°C (15-20 min).
Mascarpone słodzimy według własnych upodobań. Możemy słodzić miodem, cukrem. Mieszamy z żółtkami z jajek i budyniem.
Ubijemy białka, które nam zostały, na sztywną pianę. Następnie stopniowo wmieszamy je do mieszanki z mascarpone.
Krem wylewamy na schłodzone ciasto.
Na koniec tortę ozdobimy malinami, ewentualnie ugotujemy maliny z odrobiną wanilii i cukru i wlejemy na wierzch ciasta, zostawiamy do ostygnięcia w lodówce. Smacznego