REKLAMA

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las, to przepyszne połączenie czekolady z wiśniami i gorącą śmietaną. To klasyczny niemiecki deser nazwany na cześć regionu Schwarzwald, znanego z wiśniowych brandy. Słodko-kwaśna wiśnia doskonale komponuje się z delikatnym czekoladowym biszkoptem.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 50 g kakao Dodano do

Na krem:

  • 1 l śmietany kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka żelatyny Dodano do

Na sos:

  • 400 g wiśni bez pestek Dodano do
  • 200 g cukru lub cukru pudru Dodano do
  • 100 ml wiśniówki Dodano do

Dodatkowo:

  • Wiśnie do dekoracji Dodano do
  • Czekolada do dekoracji Dodano do
  • Wiśniówka do nasączenia biszkoptu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. W innej misce ubić na sztywno białka.

2. Krok

Do masy żółtkowej dodać przesiane mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubite białka.

3. Krok

Biszkopt piec około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia.

4. Krok

Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wiśniówkę, gotować 10 minut, aż wiśnie zmiękną.

5. Krok

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną.

6. Krok

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 cienkie blaty, nasączyć wiśniówką.

7. Krok

Blaty przekładać kremem i wiśniami, górę tortu udekorować ubitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekolady.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy