Tort Szwarcwaldzki
Tort Szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las, to przepyszne połączenie czekolady z wiśniami i gorącą śmietaną. To klasyczny niemiecki deser nazwany na cześć regionu Schwarzwald, znanego z wiśniowych brandy. Słodko-kwaśna wiśnia doskonale komponuje się z delikatnym czekoladowym biszkoptem.
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao
Na krem:
- 1 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Na sos:
- 400 g wiśni bez pestek
- 200 g cukru lub cukru pudru
- 100 ml wiśniówki
Dodatkowo:
- Wiśnie do dekoracji
- Czekolada do dekoracji
- Wiśniówka do nasączenia biszkoptu
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. W innej misce ubić na sztywno białka.
Do masy żółtkowej dodać przesiane mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubite białka.
Biszkopt piec około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia.
Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wiśniówkę, gotować 10 minut, aż wiśnie zmiękną.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 cienkie blaty, nasączyć wiśniówką.
Blaty przekładać kremem i wiśniami, górę tortu udekorować ubitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekolady.