REKLAMA

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las, to przepyszne połączenie czekolady z wiśniami i gorącą śmietaną. To klasyczny niemiecki deser nazwany na cześć regionu Schwarzwald, znanego z wiśniowych brandy. Słodko-kwaśna wiśnia doskonale komponuje się z delikatnym czekoladowym biszkoptem.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 50 g kakao Dodano do

Na krem:

  • 1 l śmietany kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka żelatyny Dodano do

Na sos:

  • 400 g wiśni bez pestek Dodano do
  • 200 g cukru lub cukru pudru Dodano do
  • 100 ml wiśniówki Dodano do

Dodatkowo:

  • Wiśnie do dekoracji Dodano do
  • Czekolada do dekoracji Dodano do
  • Wiśniówka do nasączenia biszkoptu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. W innej misce ubić na sztywno białka.

2. Krok

Do masy żółtkowej dodać przesiane mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubite białka.

3. Krok

Biszkopt piec około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia.

4. Krok

Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wiśniówkę, gotować 10 minut, aż wiśnie zmiękną.

5. Krok

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną.

6. Krok

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 cienkie blaty, nasączyć wiśniówką.

7. Krok

Blaty przekładać kremem i wiśniami, górę tortu udekorować ubitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekolady.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy