Tort marchewkowy
Składniki
Składniki
- 2 kubek starta marchew
- 4 jajko
- 1 kubek cukier kokosowy
- 1⁄2 kubek starte jabłka
- 1 kubek olej kokosowy
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 krople Waniliowych kropli esencji waniliowej
- 1 kubek mąka orkiszowa
- 3 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Sól
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1 kubek orzechy mielone
- 1 kubek mąka orkiszowa razowa
Krem
- 400 g twaróg drobny
- 200 g krem do smarowania
- 1 śmietanka 33%
- 100 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw w misce mieszamy jajka w temperaturze pokojowej z cukrem, rozpuszczonym olejem, startym jabłkiem i wanilią. W innej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do mokrej mieszanki. Mieszamy i na koniec dodajemy marchew i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą połowę wkładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia na kilka minut na określoną temperaturę. Pieczemy również drugą połowę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem, mieszając serek smarowalny i cukier. W innej misce ubijamy śmietankę, którą dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przełożone ciasto smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową. Tort obcinamy według potrzeb, aby był równomierny. Resztę kremu dajemy na boki i na wierzch tortu. Ozdobiłam orzechami na wierzch i wkładam do lodówki na chwilę. Podajemy z kawą lub samą. Smacznego!