REKLAMA

Tort marchewkowy

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki

  • 2 kubek starta marchew Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • 1 kubek cukier kokosowy Dodano do
  • 12 kubek starte jabłka Dodano do
  • 1 kubek olej kokosowy Dodano do
  • 100 g cukru trzcinowego Dodano do
  • 4 krople Waniliowych kropli esencji waniliowej Dodano do
  • 1 kubek mąka orkiszowa Dodano do
  • 3 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 kubek orzechy mielone Dodano do
  • 1 kubek mąka orkiszowa razowa Dodano do

Krem

  • 400 g twaróg drobny Dodano do
  • 200 g krem do smarowania Dodano do
  • 1 śmietanka 33% Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.

Najpierw w misce mieszamy jajka w temperaturze pokojowej z cukrem, rozpuszczonym olejem, startym jabłkiem i wanilią. W innej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do mokrej mieszanki. Mieszamy i na koniec dodajemy marchew i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą połowę wkładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia na kilka minut na określoną temperaturę. Pieczemy również drugą połowę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem, mieszając serek smarowalny i cukier. W innej misce ubijamy śmietankę, którą dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przełożone ciasto smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową. Tort obcinamy według potrzeb, aby był równomierny. Resztę kremu dajemy na boki i na wierzch tortu. Ozdobiłam orzechami na wierzch i wkładam do lodówki na chwilę. Podajemy z kawą lub samą. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy