:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/ee2376b4a0bf7526ddc1b93d76c2b4.jpeg)
Tort czekoladowo kawowy na Halloween
Ten tort na halloween w kształcie ducha jest idealny dla wszystkich miłośników czekolady i kawy.
Składniki
Korpus czekoladowy
- 6 żółtko
- 225 gr mąka razowa
- 25 gr kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 180 ml mleko
- 120 ml olej roślinny
- 6 białka jaj
- 110 gr cukier
Kremowe nadzienie kawowe
- 300 ml mleko
- 4 żółtko
- 60 gr cukier
- 20 gr mąka razowa
- 20 gr Skrobia
- 6 Tablespoon masło
- 80 ml Mocna kawa (na zimno)
Kremowe nadzienie czekoladowe
- 200 gr Czekolada i
- 110 gr Rozpuścić bitą śmietanę
- 80 gr cukier puder
- 2 Tablespoon czarne kakao
Syrop miodowy
- 80 ml ciepła woda
- 1 Tablespoon Miód
- 1⁄2 łyżeczka Cynamon
Dodatkowy
- Okrągła forma sprężynowa
- Cukierek w oku
- 120 ml Bita śmietana z 1 łyżką cukru pudru
- Rozpuszczona czekolada
- kakao
Najnowsze ulotki
Procedura
Do nadzienia kawowego ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę i skrobię. Podgrzać mleko w rondelku i powoli wmieszać do masy, a następnie wlać wszystko do rondelka i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/c24258db6ea99a326b16e213fe87ab.png)
Źródło: Youtube
Aby przygotować biszkopt czekoladowy, najpierw wymieszaj suche składniki i oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka, sól, mleko i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszać.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/a88112d663393cb93b4f6c48915e35.jpeg)
Źródło: Youtube
Doprowadzić mieszaninę w garnku do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszaj masło łyżką, aż się rozpuści. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia, a następnie powoli wmieszać kawę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/1ef763cc32d8a028cd6814e0dba884.png)
Źródło: Youtube
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia i pokroić na 4 warstwy / arkusze ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/e4b7cf4e7925a8c814fa2691330618.png)
Źródło: Youtube
Niech mieszanina dobrze ostygnie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/90215c666fba927005bd7c4901ec84.png)
Źródło: Youtube
Do nadzienia kawowego ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę i skrobię. Podgrzać mleko w rondelku i powoli wmieszać do masy, a następnie wlać wszystko do rondelka i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/c24258db6ea99a326b16e213fe87ab.png)
Źródło: Youtube
Przygotować nadzienie czekoladowe. Podgrzej czekoladę i śmietankę w kuchence mikrofalowej. Ubić pozostałą śmietanę z cukrem w mikserze i wlać do masy czekoladowej. Posypać kakao w proszku i dobrze ubić na sztywno.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7427d0817b792d2997c105298a8868.jpeg)
Źródło: Youtube
Doprowadzić mieszaninę w garnku do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszaj masło łyżką, aż się rozpuści. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia, a następnie powoli wmieszać kawę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/1ef763cc32d8a028cd6814e0dba884.png)
Źródło: Youtube
W międzyczasie podgrzej syrop miodowo-cynamonowy w kuchence mikrofalowej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7d47058a933a24e400c16cfa4c2cb4.jpeg)
Źródło: Youtube
Niech mieszanina dobrze ostygnie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/90215c666fba927005bd7c4901ec84.png)
Źródło: Youtube
Skrop pierwszą warstwę ciasta Halloween syropem, a następnie rozprowadź na wierzchu warstwę kremu czekoladowego. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/8ddfaa2a1c05afdc58e3f4072753a1.png)
Źródło: Youtube
Przygotować nadzienie czekoladowe. Podgrzej czekoladę i śmietankę w kuchence mikrofalowej. Ubić pozostałą śmietanę z cukrem w mikserze i wlać do masy czekoladowej. Posypać kakao w proszku i dobrze ubić na sztywno.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7427d0817b792d2997c105298a8868.jpeg)
Źródło: Youtube
Ponownie skropić syropem spód z herbatników i nałożyć krem kawowy w okrągłym kształcie i rozprowadzić na kremie czekoladowym. Kontynuować w ten sam sposób z następną warstwą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/245673b9557e383222713efafd9cce.jpeg)
Źródło: Youtube
W międzyczasie podgrzej syrop miodowo-cynamonowy w kuchence mikrofalowej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7d47058a933a24e400c16cfa4c2cb4.jpeg)
Źródło: Youtube
Posmaruj tort Halloween kremem czekoladowym i posyp kakao.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/ec159f73ffac5cb3c9e64725a45abe.jpeg)
Źródło: Youtube
Skrop pierwszą warstwę ciasta Halloween syropem, a następnie rozprowadź na wierzchu warstwę kremu czekoladowego. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/8ddfaa2a1c05afdc58e3f4072753a1.png)
Źródło: Youtube
Udekoruj tort na Halloween cukierkowymi oczami i posmaruj brzegi czekoladą. Na wierzchu ułóż duchy z bitej śmietany i cukierkowe oczy. Ten tort na Halloween zrobi ogromne wrażenie na gościach.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7689a7cdcf7d6dbca8f97d59b38db4.jpeg)
Źródło: Youtube
Ponownie skropić syropem spód z herbatników i nałożyć krem kawowy w okrągłym kształcie i rozprowadzić na kremie czekoladowym. Kontynuować w ten sam sposób z następną warstwą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/245673b9557e383222713efafd9cce.jpeg)
Źródło: Youtube
Posmaruj tort Halloween kremem czekoladowym i posyp kakao.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/ec159f73ffac5cb3c9e64725a45abe.jpeg)
Źródło: Youtube
Udekoruj tort na Halloween cukierkowymi oczami i posmaruj brzegi czekoladą. Na wierzchu ułóż duchy z bitej śmietany i cukierkowe oczy. Ten tort na Halloween zrobi ogromne wrażenie na gościach.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TuKT_gkPe2ZTQaR9HeXw/7689a7cdcf7d6dbca8f97d59b38db4.jpeg)
Źródło: Youtube