Źródło: min che from Pexels
Tiramisu bez pieczenia
Jest to przepis na łatwe tiramisu bez mascarpone, które robiłam już kilka razy dla przyjaciół i rodziny. Zamiast mascarpone użyłam powszechnie dostępnej ricotty i słodkiej śmietanki. To świetna alternatywa dla tych, którzy nie lubią mascarpone lub nie mogą go jeść. Tiramisu jest kremowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 250 gramy Ricotta
- 200 ml Słodka śmietanka
- 100 gramy cukier puder
- 1 opakowanie E-mail
- 200 ml Mocne espresso lub czarna kawa
- 2 łyżki Rum (opcjonalnie)
- 3 łyżki kakao w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce ubij ricottę ze słodką śmietanką i cukrem pudrem ręcznie lub mikserem elektrycznym. Mieszaj, aż uzyskasz gładką i kremową masę.
W małej miseczce wymieszać espresso z rumem. Zanurz herbatniki na chwilę w tej mieszance i umieść na dnie podłużnego naczynia do pieczenia.
Rozłóż warstwę ricotty na wierzchu warstwy herbatników. Powtarzaj proces (herbatniki - krem), aż zużyjesz wszystkie składniki. Górna warstwa powinna być kremowa.
Gotowe tiramisu posypać kakao w proszku. Wstawić deser do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.