Tikka masala
Zrób to kultowe curry w domu!!! Jest oszałamiające - i chociaż lista składników wygląda na obszerną, jest zadziwiająco prosta. O wiele lepsze niż pasta w słoiku, mniej tłuste niż w restauracjach, a wszystko, czego potrzebujesz, możesz dostać w sklepie.
Składniki
MARYNATA DO KURCZAKA TIKKA
- 600 g Udo kurczaka bez kości i skóry pokrojone w 1 cm kostkę)
- 1⁄2 filiżanka Jogurt naturalny, najlepiej pełnotłusty (grecki jest w porządku)
- 6 ząbki Czosnek( mielony)
- 1 łyżka stołowa świeży imbir (starty)
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka Każda sól (kminek, mielona kolendra, papryka słodka, normalna lub ssmokey))
- 1 łyżka stołowa olej roślinny
- 0.13 łyżeczka pieprz cayenne
- szczypta pieprz czarny mielony
- 2 łyżeczka sok z cytryny
GOTOWANIE KURCZAKA
- 3 łyżka stołowa olej
PRZYPRAWY DO SOSU CURRY
- 2 łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżka stołowa garam masala
- 2 łyżeczka Kolendra
- 1 łyżeczka kminek
- 0.13 łyżeczka Kardomon w proszku
- 0.13 łyżeczka pieprz cayenne
SOS CURRY
- 3 łyżka stołowa olej roślinny
- 1 Cebula (drobno posiekana brązowa, biała lub żółta)
- 1 łyżeczka sól
- 2 łyżka stołowa świeży imbir (starty)
- 6 ząbki Czosnek (zmiażdżony lub starty)
- 1 łyżka stołowa Papryka (nie wędzona)
- 400 ml Passata pomidorowa (przecier pomidorowy)
- 400 ml woda
- 1 ml śmietana (zagęszczona lub czysta)
- 1 łyżeczka cukier
- 50 g Niesolone masło LUB ghee
SERWOWANIE
- ryż basmati
Najnowsze ulotki
Procedura
KURCZAK TIKKA:
Połączyć wszystkie składniki oprócz kurczaka w misce i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do zamarynowania na noc (minimum 3 godziny).
Źródło: Youtube
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu, aż zacznie dymić. Dodać połowę kurczaka i rozłożyć. Pozostawić na 2 minuty lub do zwęglenia. Odwrócić każdy kawałek i smażyć z drugiej strony, aż będzie zwęglony - nie martwić się, jeśli nie jest ugotowany w środku. (Film pomocny tutaj) Wyjąć do miski.
Źródło: Youtube
Zeskrob zwęglone kawałki pozostałe na patelni i wyrzuć. W razie potrzeby dodaj więcej oleju i usmaż pozostałego kurczaka. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym (lub zrób to w garnku, ponieważ potrzebujesz pokrywki). Zmniejszyć ogień do średnio-wysokiego.
Źródło: Youtube
SAUCE:
Dodaj olej i masło. Gdy masło się rozpuści, dodać cebulę, imbir i sól.
Źródło: Youtube
Gotować, stale mieszając, aby się nie przypaliła, aż imbir zacznie nabierać złotego koloru, a cebula słodkiego zapachu, około 5 - 7 minut.
Źródło: Youtube
Zmniejszyć ogień do średniego. Dodać czosnek i paprykę i gotować przez 2 minuty. Dodać przyprawy Curry Sauce i gotować przez kolejne 2 minuty, mieszając.
Źródło: Youtube
Dodać passatę pomidorową i wodę, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i zmniejszyć ogień do niskiego. Dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Źródło: Youtube
Wlej curry do miski, a następnie użyj blendera, aby uzyskać gładką konsystencję.
Źródło: Youtube
Ponownie wlać sos na patelnię. Dodać śmietanę, cukier i masło. Mieszać do rozpuszczenia masła.
Źródło: Youtube
Dodać kurczaka, wymieszać. Dusić przez kilka minut, aż kurczak będzie ugotowany. Opcjonalnie: Na koniec posypać szczyptą dodatkowej garam masala.
Źródło: Youtube
Podawać na ryżu basmati, w razie potrzeby posypane kolendrą. Wypróbuj ten płaski chleb bez drożdży jako szybki naan!
Źródło: Youtube