REKLAMA
Telecí karbanátky

Telecí karbanátky

Užasný recept předavaný po generace

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg Telecí plecko Dodano do
  • 500 g Kawałek kaczych wątróbek Dodano do
  • 1 kg Kości cielęce z indyka na bulion Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • Rosemary Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 70 g Mąka gładka Dodano do
  • 1 dcl Białe, suche wino Dodano do
  • 1 l Rosół z kości cielęcej Dodano do
  • 150 ml Smetana Dodano do
  • 2 szt liść laurowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Do miski wrzuć mielony cielęcy bok, oczyszczony i pokrojony wątróbki kacze oraz szpik z ugotowanych kości cielęcych, wszystko dobrze wymieszaj lub posiekaj, dopraw solą i pieprzem.

2. Krok

Z tej mieszanki można zrobić kotlety lub kulki, które są smażone na maśle do złotego koloru.

3. Krok

Następnie są one umieszczane w delikatnym sosie śmietanowym, który został przygotowany w następujący sposób.

4. Krok

Rozpuszczamy masło, dodajemy liść laurowy, łyżkę cukru trzcinowego, który pozwalamy lekko karmelizować w maśle, posypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy suchym winem i jasnym rosołem z cielęciny.

5. Krok

Mieszamy i gotujemy do gładkości, następnie delikatnie smakujemy śmietaną, doprawiamy świeżym rozmarynem i szczypiorkiem, gałką muszkatołową i solą.

6. Krok

Zalej klopsiki sosem i gotuj na wolnym ogniu na kuchence przez około 15 minut.

7. Krok

Podawać z gnocchi z semoliny z ciasta i świeżymi ziołami.

Telecí karbanátky - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy