Telecí karbanátky
Užasný recept předavaný po generace
Składniki
- 11⁄2 kg Telecí plecko
- 500 g Kawałek kaczych wątróbek
- 1 kg Kości cielęce z indyka na bulion
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- Rosemary
- 100 g masło
- 70 g Mąka gładka
- 1 dcl Białe, suche wino
- 1 l Rosół z kości cielęcej
- 150 ml Smetana
- 2 szt liść laurowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wrzuć mielony cielęcy bok, oczyszczony i pokrojony wątróbki kacze oraz szpik z ugotowanych kości cielęcych, wszystko dobrze wymieszaj lub posiekaj, dopraw solą i pieprzem.
Z tej mieszanki można zrobić kotlety lub kulki, które są smażone na maśle do złotego koloru.
Następnie są one umieszczane w delikatnym sosie śmietanowym, który został przygotowany w następujący sposób.
Rozpuszczamy masło, dodajemy liść laurowy, łyżkę cukru trzcinowego, który pozwalamy lekko karmelizować w maśle, posypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy suchym winem i jasnym rosołem z cielęciny.
Mieszamy i gotujemy do gładkości, następnie delikatnie smakujemy śmietaną, doprawiamy świeżym rozmarynem i szczypiorkiem, gałką muszkatołową i solą.
Zalej klopsiki sosem i gotuj na wolnym ogniu na kuchence przez około 15 minut.
Podawać z gnocchi z semoliny z ciasta i świeżymi ziołami.