REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SotVEVKQwpH3Cb4B2cnK/9d78e45d28584d6985a878f031d3e8.jpeg)
Źródło: AnjelaGr from Getty Images
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Ta tarta ze śliwkami i kruszonką to coś, co musisz spróbować! Jest to doskonałe połączenie słodkich śliwek i chrupiącej kruszonki. Idealne na popołudniowe spotkanie przy kawie lub na deser po obiedzie.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 250 g Mąka
- 125 g masło
- 70 g cukier
- 1 szkło zimna woda
Nadzienie
- 1 kg śliwki
- 100 g cukier
Kruszonka
- 150 g Mąka
- 100 g masło
- 100 g cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotować ciasto: Wymieszać mąkę z masłem, cukrem i zimną wodą. Zagnieść ciasto, a następnie umieścić je w lodówce na około 30 minut.
2. Krok
Przygotować nadzienie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Śliwki wymieszać z cukrem.
3. Krok
Przygotować kruszonkę: Wymieszać mąkę z masłem i cukrem. Sypać kruszonkę na nadzienie.
4. Krok
Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
5. Krok
Gotowa tarta powinna być zrumieniona i chrupiąca. Podawać schłodzoną.