Źródło: PS3000 from Getty Images
Tarta z mascarpone i owocami
Doskonały czekoladowo-malinowy tort z mascarpone, który jest odpowiedni na różne okazje.
Składniki
Hull:
- 200 g Czekolada do gotowania
- 175 g masło
- 250 g cukier
- 3 kawałek duże jajka
- 225 g mąka zwykła specjalna
Warstwa malinowa:
- 500 g Malina
- 2 łyżka stołowa Skrobia
Warstwa mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 100 g cukier puder
- Sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij przygotowanie ciasta. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Kiedy mieszanka jest gładka, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj jajka i na końcu mąkę. Podziel ciasto na 2 równe części i upiecz w formie o średnicy 26 cm.
Podczas pieczenia ciasta, przygotuj warstwę malin. Zmiksuj maliny (jeśli są z zamrażarki, powinny być rozmrożone) i przesiej przez sitko, aby usunąć nasiona. Następnie dodaj skrobię i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając.
Dodaj cukier puder i sok z cytryny do mascarpone i dobrze wymieszaj.
Gdy masz już upieczone biszkopty i przygotowaną warstwę malin, możesz zacząć montować tort. Na talerz połóż jeden biszkopt, następnie nałóż warstwę malin i na to krem mascarpone, a na koniec przykryj drugim biszkoptem. Wierzch tortu możesz posmarować pozostałym kremem i udekorować malinami.