REKLAMA

Źródło: PS3000 from Getty Images

Tarta z mascarpone i owocami

Doskonały czekoladowo-malinowy tort z mascarpone, który jest odpowiedni na różne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Hull:

  • 200 g Czekolada do gotowania Dodano do
  • 175 g masło Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 3 kawałek duże jajka Dodano do
  • 225 g mąka zwykła specjalna Dodano do

Warstwa malinowa:

  • 500 g Malina Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Skrobia Dodano do

Warstwa mascarpone:

  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Rozpocznij przygotowanie ciasta. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Kiedy mieszanka jest gładka, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj jajka i na końcu mąkę. Podziel ciasto na 2 równe części i upiecz w formie o średnicy 26 cm.

2. Krok

Podczas pieczenia ciasta, przygotuj warstwę malin. Zmiksuj maliny (jeśli są z zamrażarki, powinny być rozmrożone) i przesiej przez sitko, aby usunąć nasiona. Następnie dodaj skrobię i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając.

3. Krok

Dodaj cukier puder i sok z cytryny do mascarpone i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Gdy masz już upieczone biszkopty i przygotowaną warstwę malin, możesz zacząć montować tort. Na talerz połóż jeden biszkopt, następnie nałóż warstwę malin i na to krem mascarpone, a na koniec przykryj drugim biszkoptem. Wierzch tortu możesz posmarować pozostałym kremem i udekorować malinami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy