Tarta z kremem czekoladowym
Czy próbowaliście już tarty? To była moja pierwsza. Ciasto kakaowe, dżem malinowy, krem czekoladowy i polewa z czekolady ruby. Wszystko to w lżejszej wersji bez nadmiaru cukru i bez pieczenia.
Składniki
Podstawa
- 100 g Mieszane płatki owsiane
- 100 g Mielone orzechy włoskie
- 50 g Mąka kokosowa
- 15 g starty kokos
- 10 g kakao
- 80 g zmiękczone masło
- 30 g Miód
- 50 ml woda
Krem
- 200 g Gorąca czekolada
- 2 szt banany
- 250 g Delikatny twaróg
- dżem malinowy
Zapisz tłumaczenie
- 100 g czekolada
- 50 ml mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Wszystkie składniki mieszamy razem, tworząc jednolitą masę. Następnie wciśnij ją do dna i na boki formy na tartę (średnica 28 cm). Odstaw do lodówki i przygotuj krem.
W garnku rozpuścimy czekoladę. Banany zblendujemy za pomocą blendera ręcznego. Następnie wymieszamy je z czekoladą. Na końcu wmieszać twaróg. Krem możemy dodatkowo ubić mikserem.
Na spód tarty nałożymy malinowy dżem i krem. Znowu odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy i wlewamy na krem. Dekorujemy i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce, najlepiej przez noc.