REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wTDo-70udd6XqbPUN9sK/452e9186957f287b98103fde6246ba.jpeg)
Tarta z borówkami
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Koszyk
- 1 piłka kwaśna śmietana
- 2 kubki mąka zwykła specjalna
- 1 kubek cukier
- 3 jajko
- 1⁄2 kubek zmiękczone masło
- 3 łyżka stołowa olej
- Szczypta sól
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 250 g Jagoda
- skórka cytrynowa
Farsz
- 250 g mascarpone
- 50 g masło
- 100 g cukier puder
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw, w misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania piany. Możemy ubijać spokojnie nawet przez 10 minut, aby były odpowiednio spienione. Następnie delikatnie mieszamy pozostałe składniki. Do gotowego ciasta wmieszujemy jagody i skórkę z cytryny.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wTDo-70udd6XqbPUN9sK/668c3ddd013098182053a81f1bfc5f.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok
Przygotowujemy nadzienie, mieszając mascarpone z masłem i cukrem. Gdy krem jest gotowy, dodajemy sok z cytryny i wanilię. Na razie odstawiamy krem do chłodzenia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wTDo-70udd6XqbPUN9sK/d469fb17ff3781365dcbfe35010523.jpeg)
Źródło: Youtube
3. Krok
Podzielimy ciasto na trzy formy i włożymy je do piekarnika na 180 stopni, aby były pięknie złote.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wTDo-70udd6XqbPUN9sK/8d50f3570a86f9e128e49d96c728f7.jpeg)
Źródło: Youtube
4. Krok
Kiedy ciasto ostygnie po pieczeniu, napełniamy go kremem i dekorujemy według uznania.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wTDo-70udd6XqbPUN9sK/213fc407b820a312717298c838c832.jpeg)
Źródło: Youtube