REKLAMA
Tarta z borówkami
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Koszyk
- 1 piłka kwaśna śmietana
- 2 kubki mąka zwykła specjalna
- 1 kubek cukier
- 3 jajko
- 1⁄2 kubek zmiękczone masło
- 3 łyżka stołowa olej
- Szczypta sól
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 250 g Jagoda
- skórka cytrynowa
Farsz
- 250 g mascarpone
- 50 g masło
- 100 g cukier puder
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw, w misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania piany. Możemy ubijać spokojnie nawet przez 10 minut, aby były odpowiednio spienione. Następnie delikatnie mieszamy pozostałe składniki. Do gotowego ciasta wmieszujemy jagody i skórkę z cytryny.
Źródło: Youtube
2. Krok
Przygotowujemy nadzienie, mieszając mascarpone z masłem i cukrem. Gdy krem jest gotowy, dodajemy sok z cytryny i wanilię. Na razie odstawiamy krem do chłodzenia.
Źródło: Youtube
3. Krok
Podzielimy ciasto na trzy formy i włożymy je do piekarnika na 180 stopni, aby były pięknie złote.
Źródło: Youtube
4. Krok
Kiedy ciasto ostygnie po pieczeniu, napełniamy go kremem i dekorujemy według uznania.
Źródło: Youtube