REKLAMA

Źródło: vaaseenaa from Getty Images Pro

Szynka świąteczna

Ten przepis na szynkę świąteczną jest rodzinną tradycją. Co roku, na kilka dni przed świętami przygotowujemy ten aromatyczny, soczysty i niezwykle smaczny wypiek.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku Dodano do
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 1 Łyżka oleju roślinnego Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw przygotowujemy marynatę dla szynki. W moździerzu ucieramy ząbki czosnku z gałązkami rozmarynu do uzyskania pasty. Następnie dodajemy miód, olej roślinny oraz sól i pieprz, dokładnie mieszając wszystko.

2. Krok

Szynkę nacieramy przygotowaną marynatą, a później wkładamy do plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy.

3. Krok

Całość umieszczamy w lodówce. Pamiętajmy, że szynka powinna marynować się przynajmniej 12 godzin, idealnie przez całą noc.

4. Krok

Następnego dnia wyjmujemy szynkę z lodówki i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

5. Krok

Szynkę umieszczamy w środku naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 1,5 godziny, co 20 minut polewając ją tłuszczem, który zbiera się na dnie naczynia.

6. Krok

Po upieczeniu, szynkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Pamiętajmy, że szynka jest najlepsza, gdy pozwolimy jej odpocząć na chwilę po wyjęciu z piekarnika.

7. Krok

Gotową, aromatyczną szynkę z rozmarynem podajemy pokrojoną na plasterki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy