Źródło: vaaseenaa from Getty Images Pro
Szynka świąteczna
Ten przepis na szynkę świąteczną jest rodzinną tradycją. Co roku, na kilka dni przed świętami przygotowujemy ten aromatyczny, soczysty i niezwykle smaczny wypiek.
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 zęby czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 Łyżka oleju roślinnego
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy marynatę dla szynki. W moździerzu ucieramy ząbki czosnku z gałązkami rozmarynu do uzyskania pasty. Następnie dodajemy miód, olej roślinny oraz sól i pieprz, dokładnie mieszając wszystko.
Szynkę nacieramy przygotowaną marynatą, a później wkładamy do plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy.
Całość umieszczamy w lodówce. Pamiętajmy, że szynka powinna marynować się przynajmniej 12 godzin, idealnie przez całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy szynkę z lodówki i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Szynkę umieszczamy w środku naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 1,5 godziny, co 20 minut polewając ją tłuszczem, który zbiera się na dnie naczynia.
Po upieczeniu, szynkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Pamiętajmy, że szynka jest najlepsza, gdy pozwolimy jej odpocząć na chwilę po wyjęciu z piekarnika.
Gotową, aromatyczną szynkę z rozmarynem podajemy pokrojoną na plasterki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.