REKLAMA

Źródło: Bartosz Luczak from Canva

Szybkie racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Są pulchne, miękkie i pełne słodko-kwaśnego smaku jabłek. To proste w przygotowaniu danie z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Średni jablka Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i wymieszaj.

3. Krok

Wbij jajka do miski, dodaj mleko oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto było gładkie i bez grudek.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.

5. Krok

Gotowe racuchy wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Krok

Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy