REKLAMA

Źródło: Bartosz Luczak from Canva

Szybkie racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Są pulchne, miękkie i pełne słodko-kwaśnego smaku jabłek. To proste w przygotowaniu danie z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Średni jablka Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i wymieszaj.

3. Krok

Wbij jajka do miski, dodaj mleko oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto było gładkie i bez grudek.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.

5. Krok

Gotowe racuchy wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Krok

Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy