REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť

Szybkie pączki

Przepis na przygotowanie tradycyjnych domowych szyszek, które są miękkie, szybko się przygotowują i są fantastycznym dodatkiem do herbaty lub kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Kosz

  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 1 kawałek Proszek do pieczenia Dodano do
  • 250 g masło Dodano do
  • 2 kawałek duże jajka Dodano do

Powierzchnia

  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • Dżem Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ubijemy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym do piany.

2. Krok

Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy dalej.

3. Krok

W innej misji mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do mieszanki masło z jajami. Wyrabiamy twarde ciasto.

4. Krok

Często pozostawiamy go w lodówce przez co najmniej 30 minut.

5. Krok

Z ciasta formujemy małe kulki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 10-12 minut, do złoto.

7. Krok

Pieczone szyszki jeszcze gorące obtaczamy w mieszance cukru i cukru waniliowego.

8. Krok

Po ostygnięciu posmarujemy je dżemem i posypiemy cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy