Źródło: Pixabay
Szybkie i łatwe muffinki z jagodami od podstaw
Sycące i wilgotne babeczki z jagodami to fantastyczny przysmak o każdej porze dnia. Wypełnione świeżymi jagodami i słodką, cynamonową kruszonką, oferują idealną równowagę między miękką i chrupiącą konsystencją. Łatwe w przygotowaniu, muffinki te stanowią wspaniałe śniadanie lub pyszną popołudniową przekąskę.
Składniki
Składniki:
- 11⁄2 filiżanki Mąka uniwersalna
- 3⁄4 filiżanka Cukier biały
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 2 łyżki Proszek do pieczenia
- 0.3 filiżanka olej roślinny
- 1 jajko
- 0.3 filiżanka mleko
- 1 filiżanka świeże jagody
Do posypania kruszonką:
- 1⁄2 filiżanka Cukier biały
- 0.3 filiżanka Mąka uniwersalna
- 1⁄4 filiżanka Masło, pokrojone w kostkę
- 11⁄2 łyżki Mielony cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Natłuść foremki do muffinów lub wyłóż je wkładkami do muffinów.
Połączyć 1 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, sól i proszek do pieczenia. Umieścić olej roślinny w 1 filiżance miarki; dodać jajko i tyle mleka, aby wypełnić filiżankę. Wymieszać z mąką. Dodać jagody. Napełnić foremki do muffinek do samej góry i posypać okruchami.
Aby przygotować kruszonkę: Wymieszać 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki masła i 1 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszać widelcem i posypać babeczki przed pieczeniem.
Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, aż będą gotowe.