REKLAMA

Źródło: Pixabay

Szybkie i łatwe muffinki z jagodami od podstaw

Sycące i wilgotne babeczki z jagodami to fantastyczny przysmak o każdej porze dnia. Wypełnione świeżymi jagodami i słodką, cynamonową kruszonką, oferują idealną równowagę między miękką i chrupiącą konsystencją. Łatwe w przygotowaniu, muffinki te stanowią wspaniałe śniadanie lub pyszną popołudniową przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki:

  • 112 filiżanki Mąka uniwersalna Dodano do
  • 34 filiżanka Cukier biały Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 2 łyżki Proszek do pieczenia Dodano do
  • 0.3 filiżanka olej roślinny Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 0.3 filiżanka mleko Dodano do
  • 1 filiżanka świeże jagody Dodano do

Do posypania kruszonką:

  • 12 filiżanka Cukier biały Dodano do
  • 0.3 filiżanka Mąka uniwersalna Dodano do
  • 14 filiżanka Masło, pokrojone w kostkę Dodano do
  • 112 łyżki Mielony cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Natłuść foremki do muffinów lub wyłóż je wkładkami do muffinów.

2. Krok

Połączyć 1 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, sól i proszek do pieczenia. Umieścić olej roślinny w 1 filiżance miarki; dodać jajko i tyle mleka, aby wypełnić filiżankę. Wymieszać z mąką. Dodać jagody. Napełnić foremki do muffinek do samej góry i posypać okruchami.

3. Krok

Aby przygotować kruszonkę: Wymieszać 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki masła i 1 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszać widelcem i posypać babeczki przed pieczeniem.

4. Krok

Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, aż będą gotowe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy