Źródło: Pixabay: PhotoMIX-Company
Szybkie ciasto jabłkowe
Niedawno dostałam trochę jabłek i postanowiłam wypróbować z nimi nowy, szybki deser. W ten sposób znalazłam przepis na szybkie ciasto jabłkowe, które wyglądało na proste i można je było zrobić w zaledwie 30 minut. A efekt końcowy był przepyszny.
Składniki
- 4 Średni jabłko
- 200 g cukier
- 200 g Mąka
- 2 db jajko
- 1 pakiet Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka aromat waniliowy
- Szczypta soli
- Cynamon do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Oszczędza to czas późniejszego pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce. Ważne jest, aby nie pozwolić jabłkom stać zbyt długo, bo zaczną brązowieć.
Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodałam cukier, jajka, aromat waniliowy i sól. Dobrze wymieszałam, a następnie dodałam starte jabłko i cynamon. Ciasto przelałam do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zalecam sprawdzanie czasu pieczenia ciasteczek, ponieważ każdy piekarnik działa nieco inaczej.
Ciasto najlepiej podawać ciepłe i świeżo upieczone. Podawać ze śmietaną, lodami lub nawet posypką z cukru pudru. Osobiście lubię dodać odrobinę lodów waniliowych, które doskonale uzupełniają smak jabłek.